ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ

ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ!

Δια-δραστικό θέατρο για τους μικρούς μας φίλους
μεταφερόμενη παράσταση

«Η φαντασία ή ικανότητα να φανταζόμαστε, είναι η δυνατότητα να σχηματίζουμε νέες εικόνες, ιδέες και αισθήσεις, οι οποίες όμως δε γίνονται αντιληπτές μέσω της όρασης, της ακοής ή άλλων αισθήσεων.»

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών αναγνωρίζουν ότι η φαντασία βοηθά στην εφαρμογή της γνώσης, στην επίλυση προβλημάτων κι έχει βρεθεί να έχει θεμελιώδη σημασία στην ενσωμάτωση της εμπειρίας και στη μαθησιακή διαδικασία. Για να κατανοήσουν τα παιδιά την πραγματικότητα πρέπει να εξασκήσουν πρώτα τη φαντασία τους.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, τα παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις και θα χρειαστούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους για να ανταπεξέλθουν. Το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι κατά πόσο τα σημερινά παιδιά έχουν αυτού του είδους τις ευκαιρίες που επιτρέπουν την καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικής σκέψης, δεδομένου ότι κατακλύζονται από την τεχνολογία και από φορτωμένα προγράμματα. Ξοδεύουν ώρες στον υπολογιστή, στην τηλεόραση και σε βιντεοπαιχνίδια, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν παθητικά σε έναν κόσμο που κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει γι’ αυτούς, αντί να έχουν το χώρο και το χρόνο να ονειρευτούν τον δικό τους. Απ’ την άλλη, παίρνουν μέρος σε τόσες πολλές δραστηριότητες καθημερινά, που αν και έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες, δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν με τον δικό τους ρυθμό και το δικό τους τρόπο.

Τα παιδιά που έχουν φαντασία, είναι πιο ευτυχισμένα, πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν ανατροπές και δυσκολίες, μπορούν και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, μπορούν και βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους και βρίσκουν λύσεις σε διάφορα προβλήματα.

Οι ευκαιρίες για ενδυνάμωση της φαντασίας βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι! Τα παιδιά παίζοντας με χρώματα, με πλαστελίνη, με το σχέδιο, με κουστούμια, με τη μίμηση, ακούγοντας αφηγήσεις και μουσική, διαβάζοντας παραμύθια και τραγουδώντας μπορούν να ανακαλύψουν νέους κόσμους κι εμπειρίες!

Μια δια-δραστική παράσταση με πολλή φαντασία από την ομάδα μανταΜίτσες!

Θέατρο σε έμμετρο λόγο με αφηγηματική μίμα, μουσική, τραγούδι, χορό, ευφάνταστες δημιουργίες, πολλά παραμύθια και… πάρα πολλή όμορφη διάθεση!

Λίγα λόγια από τη σκηνοθέτιδα

Τα δυο βιβλιαράκια με τις ιστορίες της μαντάμ Μ έπεσαν «τυχαία» στα χέρια μου ή μάλλον θα ‘πρεπε να πω καλύτερα στο βλέμμα μου, όταν χάζευα σε μια έκθεση βιβλίου. Τα ξεφύλλισα στα γρήγορα… μου θύμισαν τις ιστορίες του Τιμ Μπάρτον και κατευθύνθηκα γρήγορα προς το ταμείο. Το ίδιο βράδυ είχα ξεζουμίσει και τα δύο και η ιδέα χτύπησε την πόρτα της φαντασίας μου! Είχα μόλις διαβάσει τις πιο ιδιαίτερα όμορφες ιστοριούλες με τους πιο ιδιαίτερα γλυκούς ήρωες! Ένιωσα κατευθείαν την ανάγκη όχι μόνο να πω αυτές τις παράξενες ιστοριούλες στα παιδιά, αλλά να τις ζήσουμε μαζί. Έτσι, δημιουργήθηκε η θεατρική παράσταση ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ! Η ομάδα μανταΜίτσες ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο παρέα με τους μικρούς μας φίλους, αυτά τα παραμύθια, που ήρωές τους δεν είναι πανέμορφες βασίλισσές και πριγκιπόπουλα, αλλά πιο περιθωριακοί τύποι που ζητούν κι αυτοί λίγη αγάπη και φροντίδα, δείχνοντας και την άλλη πλευρά των παραμυθιών, που ήδη η “μητέρα” των κινουμένων σχεδίων Disney έχει αρχίσει να δείχνει  με έργα όπως: Μπαμπούλας, Μonsters, Εγώ ο Απαισιότατος, Frankie Winnie και πολλά άλλα τα τελευταία χρόνια.
Για ένα όμορφο πρωινό που θα εξάψει τη φαντασία των μικρών μας φίλων, η οποία δεν πρέπει να πάψει ποτέ!

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Μετάφραση/Ενδυματολογία: Όλγα Κωστάκη
Σκηνογραφία: Τόνια Νικολαΐδη
Μουσική: Λίνα Ζηνά
Προώθηση: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Οι μανταΜίτσες είναι: Κατερίνα Κωνσταντέλλου & Μαγδαληνή Παλιούρα

Τηλ. επικοινωνίας: 6951 001133

Πηγή επιστημονικών πληροφοριών: Costa, V.D., Lang, P.J., Sabatinelli, D., Bradley M.M., & Versace, F. (2010). Emotional imagery: Assessing pleasure and arousal in the brain’s reward circuitry. Human Brain Mapping 31 (9), 1446–1457 Duffy, B. (2006). Supporting Creativity and Imagination in the Early Years. Open University Press. Wang, S. (2009). The Power of Magical Thinking. Research Shows the Importance of Imagination in Children’s Cognitive Development. The Wall Street Journal.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Μετάφραση/Ενδυματολογία: Όλγα Κωστάκη

Σκηνογραφία: Τόνια Νικολαΐδη

Μουσική/Live piano: Λίνα Ζηνά

Παραγωγή: A PRIORI

Category: ΘΕΑΤΡΟ

0 0