Scroll to top
A Priori © 2019. All rights reserved | Fueled by QUESTIT
el

Είδαμε την παράσταση «Το Σπίτι των Σταρκ» στο θέατρο Αλκμήνη

Η δημοσιογράφος Μαρία Αγγέλου και η ιστοσελίδα Kallitexnes.gr γράφει για την θεατρική παράσταση «Το Σπίτι των Σταρκ».

Μια διαφορετική θεατρική πρόταση έρχεται να προσθέσει πινελιές μυστηρίου στα βράδια του Σαββάτου μας και να μας εισάγει στον κόσμο των καλά κρυμμένων μυστικών. Η παράσταση ακούει στο όνομα «Το σπίτι των Στάρκ», ανοίγει αυλαία λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο θέατρο Αλκμήνη και υπόσχεται να κρατήσει το κοινό της σε αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Λίγα λόγια για το έργο:

Οκτώβριος 1978, Αμερική. Οκτώ νεαρές γυναίκες συναντιούνται σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι μιας απομονωμένης περιοχής του Chestnut Hollow. Δύο αιματηρές δολοφονίες, του αιδεσιμότατου Σταρκ και της γυναίκας του, 13 χρόνια πριν, είναι η αιτία της επίσκεψής τους. Με ποιά ένοχα μυστικά θα έρθουν αντιμέτωπες αυτές οι γυναίκες; Τι πραγματικά συνέβη πριν από 13 χρόνια σ’ αυτό το σπίτι; Ποιός είναι και πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο δολοφόνος και πόσο ασφαλείς είναι οι γυναίκες αυτές στο σπίτι των Σταρκ…;

Η κριτική μας:

Πρόκειται για μια παράσταση που θυμίζει κινηματογραφική ταινία ανάλογου είδους, διατηρώντας αυτούσια όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα επιτυχημένο θρίλερ. Ήδη από την είσοδο του κοινού στον σκηνικό χώρο, η ατμοσφαιρική μουσική του Γιάννη Οικονόμου και ο υποβλητικός φωτισμός του Μανώλη Μπράτση συντελούν στο να μπει ο θεατής σε κλίμα μυστηρίου. Πετυχαίνουν έτσι να αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον του κοινού από το πρώτο λεπτό.

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης, καθώς και πίσω από την επιλογή κοστουμιών και σκηνικών, βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Μουταφτσή και την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, οι οποίοι κατορθώνουν να στήσουν μια ατμοσφαιρική ιστορία με σωστό ρυθμό και την απαραίτητη δόση έντασης, μυστηρίου και αγωνίας που χαρακτηρίζει τα ψυχολογικά θρίλερ. Έχοντας ως γνώμονα το έξυπνο κείμενο του L. Don Swartz, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μουταφτσή, με τους καλογραμμένους χαρακτήρες και την ανατρεπτική πλοκή, σκηνοθετούν με τέτοια μαεστρία το έργο που στέκεται αδύνατο για κάποιον να πάρει τα μάτια του από την σκηνή. Το σκηνικό που επέλεξαν είναι έξυπνα επιμελημένο και επιβλητικό, όπως πρέπει για ένα τέτοιο έργο. Τα κοστούμια των κοριτσιών, μας παραπέμπουν ξεκάθαρα στην εποχή του ’70 και μας βάζουν ακόμα περισσότερο στο κλίμα.

Πολύ έξυπνο από πλευράς σκηνοθεσίας, είναι οι δύο οθόνες προβολής επί σκηνής που δείχνουν τα δύο υπνοδωμάτια του σπιτιού, καθώς κι εκεί εξελίσσεται μέρος της ιστορίας.

Τους οχτώ γυναικείους ρόλους υποδύονται οι «μανταΜίτσες». Είναι όλοι καλοδουλεμένοι και ενσαρκωμένοι με απόλυτη πιστότητα και σαφήνεια, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι «μανταΜίτσες» είναι τελικά μια ομάδα ικανότατων κοριτσιών και με πολύ καλές υποκριτικές δυνατότητες. Η καθεμιά τους ξεχωριστά καταφέρνει να μας δώσει το στίγμα του χαρακτήρα που έχει αναλάβει, αλλά και ως σύνολο αρμονικά συνταιριασμένο, αποδίδουν εξαιρετικά σε ένα απαιτητικό είδος θεάτρου, όπως είναι το θρίλερ μυστηρίου.

Είναι ένα έργο που σε κρατάει σε εγρήγορση με τον ρυθμό του, τις εξελίξεις του και το ανατρεπτικό του φινάλε. Όσοι από εσάς θεωρείστε λάτρεις του είδους, σπεύστε να πάρετε μια δόση από «Το σπίτι των Στάρκ»!

Διαβάστε τη συνέχεια στο Kallitexnes.gr