Scroll to top
A Priori © 2019. All rights reserved | Fueled by QUESTIT
el

Κριτική θεάτρου – «Ανύπαρκτοι φίλοι»

Η δημοσιογράφος Ζωή Τόλη και η ιστοσελίδα Enetpress.gr γράφει για την θεατρική παράσταση «Ανύπαρκτοι Φίλοι».

Μια μαύρη κωμωδία, με αγγλικό καυστικό χιούμορ, συνεχίζει την πετυχημένη της πορεία, στο θέατρο «Αλκμήνη», για δεύτερη χρονιά, με τίτλο «Ανύπαρκτοι φίλοι», του βραβευμένου Alan Ayckbourn, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Οι ήρωες του έργου, έξι φίλοι, που έχουν χάσει τον προσανατολισμό στη ζωή, φοβούνται τόσο πολύ το θάνατο, ενώ έχουν ξεχάσει να ζουν πραγματικά. Τραυματισμένα άτομα, υπηρετούν με αφοσίωση το μάταιο και το εφήμερο, παγιδευμένα σε σχέσεις ασφυκτικές με αυτοκαταστροφικό χρώμα. Ζωή χωρίς ουσία , απλώς επιβίωση με μυστικά και ψέματα.

Ο συγγραφέας βγάζει τη γλώσσα στη σοβαροφάνεια, τη μιζέρια και το θολό τοπίο των διαπροσωπικών σχέσεων. Βάζει το θεατή σε προβληματισμό κατά πόσο εκείνος έχει γιατρέψει παλιές πληγές, αν αντιμετωπίζει με γενναιότητα τα προσωπικά του διλήμματα ή στρουθοκαμηλίζει, νομίζοντας τον εαυτό του νικητή απέναντι σε ό,τι αδύναμο και ευάλωτο συναντήσει στην κακόμοιρη ζωή του.

Θέτει το θέμα της ύπαρξης και της φιλίας ανάμεσά τους, καθώς όλοι υποκρίνονται ανάλογα με την προσωπική ζωή και τις αντιστάσεις που απέκτησαν στην πορεία. Η συνάντηση των φίλων βγάζει στην επιφάνεια παρελθοντικά δυναμικά που είχαν αναπτυχθεί στα νιάτα τους, πράγματα οδυνηρά, ανικανοποίητα όνειρα και διάψευση ελπίδων. Η αυτοπαραπλάνηση δημιουργεί εκρήξεις, ειδικά όταν περιμένουν έναν παλιό φίλο, που πρόσφατα έχασε την αγαπημένη του σύντροφο. Είναι ταραγμένοι και τόσο φοβισμένοι που νιώθουν πως είναι αδύνατον να τον παρηγορήσουν! Εδώ βρίσκεται η ανατροπή, καθώς ο επισκέπτης, ο Δημήτρης (Δημ. Μάριζας), όχι μόνο δεν θέλει παρηγοριά, αντίθετα έχει πενθήσει, έγινε σοφότερος, γεμάτος αγάπη για ζωή, νιώθει ευγνώμων που συνάντησε αυτή την κοπέλα, δεν μεμψιμοιρεί, κάνοντας τους υπόλοιπους της παρέας να δουν την αυταπάτη που μέχρι τώρα είχαν ως μέτρο στη συμπεριφορά τους, τόσο στις προσωπικές όσο και στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Μαρία Γεωργιάδου υποδύεται τη Μαρία, μια απατημένη σύζυγο, με ευάλωτο νευρικό σύστημα, ψυχαναγκαστική, οργισμένη με τον Μάνο (Μανώλης Ιωνάς), έναν αλαζονικό, εγωπαθή νάρκισσο, που συνάπτει σχέσεις εύκολα χωρίς αναστολές, γιατί έτσι πιστεύει ότι ζει και υπάρχει. Ό,τι καλό είχε στα νιάτα του το σκότωσε ο ίδιος.

Την Ειρήνη την ενσαρκώνει η Ειρήνη Παπαδημάτου, μια αφελής και απροσγείωτη ύπαρξη που κουράρει συνεχώς τον κατά φαντασίαν άρρωστο άντρα της (Τάσος Γιαννόπουλος), ο οποίος εμφανίζεται μόνο σε videο. Ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής παίζει τον Ντίνο που είναι παντρεμένος με τη Ρωσίδα Κατρίνα (Κατερίνα Κωνσταντέλλου). Αυτό το ζευγάρι, παγιδευμένο σε βαλτωμένο γάμο, συγκρούεται χωρίς αποτέλεσμα, αφού η αξιοπρέπεια και για τους δυο έχει χαθεί προ πολλού.

Εκείνη, κατ’ επανάληψη ερωμένη άλλων ανδρών (ανάμεσά τους και ο πλούσιος Μάνος), είναι αξιολύπητη μέσα στο αδιέξοδό της, εκείνος προσποιείται τον άνετο, και ενώ γνωρίζει την αλήθεια, φέρεται με δουλοφροσύνη, υποταγμένος στη μοίρα του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Enetpress.gr