Scroll to top
A Priori © 2019. All rights reserved | Fueled by QUESTIT
el

«Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς

O δημοσιογράφος Μιχάλης Μαύρος και η ιστοσελίδα Newslink.gr γράφει για την θεατρική παράσταση «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».

«Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία», του Καρόλου Ντίκενς στο θέατρο Διάνα- Ελένης Ράντου, σε μετάφραση της Μαρίας Σ. Μπλάνα, και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαίδη, μας μεταφέρει στην καρδιά του βικτωριανού Λονδίνου, του 1800.

Φαντασμαγορική παράσταση, τρυφερή, ταιριαστή στο πνεύμα των ημερών, με ανατροπές και γλυκές συναισθηματικές εκρήξεις. Μουσική, χορός, μεστές ερμηνείες, υπέροχα σκηνικά και κοστούμια , ταξιδεύουν το κοινό στον κόσμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Ένα αξιόλογο λυρικό παραμύθι που συγκινεί, προτρέπει, καυτηριάζει, προβληματίζει, αγκαλιάζει το μικρό και το μεγάλο θεατή.

Μηνύματα διαχρονικά κατακλύζουν την αίθουσα, μαγεία, έκσταση και χαρά απλώνονται ταχύτατα, κάτι το ζωντανό μαγνητίζει την ατμόσφαιρα. Είναι η ζωντάνια του ωραιότερου συναισθήματος, της αγάπης, παρέα με τη λάμψη της ανθρωπιάς.

Όλο αυτό το λαμπερό κλίμα, το ξύπνημα, σε μικρούς και μεγάλους, της φλόγας των Χριστουγέννων, δημιουργεί αριστοτεχνικά η σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Νικολαίδη. Νιώθουμε έντονα την ευθύνη και το σεβασμό της απέναντι στο κλασικό κείμενο του Κ. Ντίκενς, το οποίο μετέφερε αυτούσιο και απέδωσε με πιστότητα, χωρίς καμμία παρέμβαση.

Με τη βοήθεια των πλούσιων σκηνικών και κοστουμιών της Πολυτίμης Μαχαίρα, τις αστραφτερές χορογραφίες της Χριστίνας Φωτεινάκη και τους εμφατικούς φωτισμούς της Χριστίνας Θανάσουλα, μας προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο θέαμα για όλη την οικογένεια. Τους στίχους και τη μουσική επιμελήθηκαν οι Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου, διεθνώς βραβευμένες μουσικοσυνθέτριες / στιχουργοί, με το Χρυσό Μετάλλιο στα Global Music Awards, για τη συγκεκριμένη παράσταση «Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία».

Ένα δημοφιλές κείμενο που εκδόθηκε το 1843, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο και έχει ανέβει στις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές του κόσμου.

Παρακολουθούμε την πορεία του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ που για δεκαετίες είναι κλεισμένος στον εαυτό του και μόνο την «αξία» των χρημάτων αναγνωρίζει. Όλα τα άλλα τα βλέπει ανόητα και περιττά. Είναι πολλά τα χρόνια που απαρνήθηκε τον εαυτό του και έχει ξεχάσει πώς είναι να είσαι άνθρωπος.

Η ένταση κορυφώνεται, όταν ο πρωταγωνιστής μας μέσα σε μία νύχτα αναγκάζεται να δει «μέσα» του και να επαναπροσδιοριστεί, όταν του φανερώνεται το φάντασμα του νεκρού συνεταίρου του που τον προειδοποιεί. Αλλά και η παρουσία των τριών χριστουγεννιάτικων πνευμάτων, του πριν , του τώρα και του μετά, με τον καταιγισμό των εικόνων, τον βάζει σε μεγάλο δίλημμα.

Το δραματικό γαϊτανάκι στριφογυρίζει τόσο γρήγορα, ανελέητα και τόσο ρεαλιστικά που φέρνει το Σκρουτζ σε μεγάλη απελπισία και φόβο.

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι ένας ονειρεμένος Σκρουτζ, σωστός, μετρημένος, χωρίς ψεύτικες υπερβολές, αληθινός σε όλες τις ψυχολογικές αλλαγές και διακυμάνσεις / μεταπτώσεις του χαρακτήρα. Στέκεται ισορροπημένα και στα δύο επίπεδα δράσης και στο «σκοτεινό» και στο «φωτεινό». Άμεσος, με άψογη τεχνική, ξεδιπλώνει την έκταση των υποκριτικών του ικανοτήτων, εκπέμποντας ευστοχία και πειστικότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newslink.gr