Scroll to top
A Priori © 2021. All rights reserved | Fueled by QUESTIT
en el
Παίζονται Τώρα

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ

Το κύκνειο άσμα του Ιβάν Τουργκένιεφ (Κλάρα Μίλιτς) είναι μια ερωτική ιστορία βασισμένη σε αληθινό γεγονός, όπως την κατέγραψε με μοναδικό τρόπο ο Ρώσος κλασικός συγγραφέας.

Εμπνευσμένος από το «Ασμά Ασμάτων» και από τον έρωτά του για την Πολίν Βιαρντό, η οποία ήταν καλή φίλη και με τον Φρεντερίκ Σοπέν με τον οποίο συχνά έπαιζαν μαζί πιάνο, ο Τουργκένιεφ ξεδιπλώνει στο χαρτί με μαεστρία τον έρωτα δύο νέων ο οποίος κατορθώνει να νικήσει τον θάνατο.

Η παράσταση πλαισιώνεται ηχητικά και ζωντανά στο πιάνο, από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του Σοπέν, δημιουργώντας μια ρομαντική και έντονα νοσταλγική ατμόσφαιρα.

Υπόθεση

Ο νεαρός Γιάκοφ ζει επτά ολόκληρα χρόνια, απομονωμένος στο σκοτεινό του δωμάτιο. Μοναδική του επαφή και επικοινωνία η θεία του με την οποία συγκατοικεί και ο πληθωρικός του φίλος, ο οποίος τον επισκέπτεται συχνά. Ο Γιάκοφ σε μία από τις σπάνιες εξόδους του στη νυχτερινή Μόσχα γνωρίζει την Κλάρα, ένα ανερχόμενο αστέρι της όπερας, και μέσω αυτής ανοίγεται μπροστά του ένα μονοπάτι το οποίο δεν είχε ως τότε εξερευνήσει. Ο εγωισμός και ο φόβος του όμως, θα φέρουν την καταστροφή και το χάος, τόσο για τον ίδιο όσο και για την Κλάρα, ώσπου η λυτρωτική δύναμη του Έρωτα και της Αγάπης, αναιρώντας τις φυσικές σταθερές του γήινου κόσμου, θα τους αποκαλύψει την ουσία της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.

  • Θέατρο:

    Σύγχρονο Θέατρο

  • Είδος:

    Θεατρική Παράσταση

  • Διάρκεια:

    105' (χωρίς διάλειμμα)

Μοιράσου το
Κλείστε θέση

Παίζουν:

Φιλίππα Κουτούπα

Φιλίππα Κουτούπα

Δημήτρης Μανδρινός

Δημήτρης Μανδρινός

Νίκη Παλληκαράκη

Νίκη Παλληκαράκη

Σοφία Πανάγου

Σοφία Πανάγου

Ορέστης Τρίκας

Ορέστης Τρίκας

Κείμενο

Ιβάν Τουργκένιεφ

Μετάφραση (από τα ρωσικά):

Παύλος Στεφάνου

Διασκευή/Σκηνοθεσία:

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά

Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια

Μαντώ Ψυχουντάκη

Επιμέλεια μουσικής:

Γιάννης Οικονόμου

Κίνηση/Χορογραφία:

Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών:

Αργύρης Θέος

Video-art:

Γιάννης Ντουσιόπουλος

Make-Up Artist:

Ράνια Γιαννάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη:

Πάμελα Οικονομάκη

Creative Agency:

GRIDFOX

Επικοινωνία:

Άντζυ Νομικού
PEAR PR

Παραγωγή:

A PRIORI

Χρήσιμες πληροφορίες

Πρεμιέρα: Δευτερα 17 Ιανουαρίου 2021
Ώρα Προβολών: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων μπορείτε να απευθυνθείτε στο Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45 στην Αθήνα Γκαζι, τηλ: 210 3464380.

Βρείτε το στο χάρτη

Τιμή Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 16€ Ζώνη Α / 14€ Ζώνη Β/ 12€ Ζώνη Γ
Παιδικό, Μαθητικό και Φοιτητικό: 10€

  

Η ιστορία αυτή του Turgenev είναι στην πραγματικότητα η δική του ιστορία, η δική του προσωπική ιστορία, που την έγραψε υποκινούμενος από την μεταστροφή των τελευταίων ημέρων της επίγειας πορείας του όταν πια είχε στρέψει το βλέμμα του και την ύπαρξή του ολόκληρη από το φυσικό, το εφήμερο, το φθαρτό, που είχε δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, στο υπερφυσικό, στο αιώνιο, στο άφθαρτο. Καταλυτικό ρολό στην μεταστροφή του αυτή διαδραμάτισε το βιβλίο που έγραψε κάποτε ο βασιλιάς Σολομών, το «Άσμα των Ασμάτων». Για τον Turgenev το «Άσμα Ασμάτων» είναι ένας ύμνος στον έρωτα και μάλιστα στον έρωτα έξω από το γάμο και τις κοινωνικές συμβάσεις. Γραφεί σε μια από τις πολλές σημειώσεις του: «Μέσα σε αυτό το ανέκφραστης ομορφιάς και νοημάτων πνευματικών, κείμενο, δεν αναφέρεται ούτε μια φορά το όνομα του Θεού. Όμως στην πραγματικότητα, το όνομά του βρίσκεται παντού. Μέσα σε κάθε γράμμα, μέσα σε κάθε λέξη, μέσα σε κάθε της ψυχής και της καρδιάς αναστεναγμό. Το Άσμα των Ασμάτων εγώ καταλαβαίνω μέσα στης ύπαρξής μου τα βάθη, ότι είναι η αιώνια αναζήτηση της ψυχής του ανθρώπου, να κατορθώσει να ενωθεί με έναν ακατάλυτο, αιώνιο δεσμό, με τον Δημιουργό της».

  

Τι να γράψω για το συγκεκριμένο έργο και αυτή την μοναδική εμπειρία καλλιτεχνικής και ψυχοπνευματικής γέννας με τους συνεργάτες μου; Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λέξεις να εκφράσουν όσα νιώθω. Είμαι ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ εδώ και πολύ καιρό. Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Που σκύβω το κεφάλι πάνω σ’ αυτήν την τεράστια παρακαταθήκη του Τουργκένιεφ. Που «χορεύω» ένα βαλς με τον Μέγα Εραστή Θάνατο και μαζί μ’ αυτόν, με τον Γιάκοφ, την Κλάρα, την Πλάτοσια, τον Φιοντόρ και την Άννα. Τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό το υπερφυσικό ταξίδι.