Scroll to top
A Priori © 2021. All rights reserved | Fueled by QUESTIT
en el
Παίζονται Τώρα

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ από Οκτώβριο στο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ – 7ος ΧΡΟΝΟΣ

Η παράσταση ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ του Reginald Rose, σε μετάφραση/σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και παραγωγή της A PRIORI, αποχαιρετά το “σπίτι” της θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ λόγω των περιοριστικών μέτρων και επιστρέφει με το άνοιγμα των χειμερινών πολιτιστικών χώρων, στο φιλόξενο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ το οποίο έχει περάσει έως το 2025 στα χέρια των Γεράσιμου Σκαφίδα και Νικορέστη Χανιωτάκη.

Η sold-out παράσταση των έξι τελευταίων χρόνων, επίκαιρη όσο ποτέ, παρουσιάζεται ξανά από Οκτώβριο, μετατρέποντας το θέατρο ΑΝΕΣΙΣ σε δικαστικό μέγαρο και φέρνοντας ενόρκους και θεατές, αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις του.

Υπόθεση

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ' αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

  • Θέατρο:

    Θέατρο Αλκμήνη

  • Είδος:

    Δικαστικό

  • Διάρκεια:

    100' (χωρίς διάλειμμα)

Μοιράσου το
Κλείστε θέση
12 Ένορκοι A PRIORI 12 Ένορκοι A PRIORI 12 Ένορκοι A PRIORI 12 Ένορκοι A PRIORI

Οι 12 ένορκοι:

Δημήτρης Δεγαΐτης

Δημήτρης Δεγαΐτης

Βασίλης Φακανάς

Βασίλης Φακανάς

Διαμαντής Καραναστάσης

Διαμαντής Καραναστάσης

Αλέξανδρος Καλπακίδης

Αλέξανδρος Καλπακίδης

Νίκος Βατικιώτης

Νίκος Βατικιώτης

Τάσος Παπαδόπουλος

Τάσος Παπαδόπουλος

Ορέστης Τρίκας

Ορέστης Τρίκας

Μάνος Ζαχαράκος

Μάνος Ζαχαράκος

Παντελής Παπαδόπουλος

Παντελής Παπαδόπουλος

Κώστας Καζανάς

Κώστας Καζανάς

Κωνσταντίνος Μπάζας

Κωνσταντίνος Μπάζας

Μιχάλης Μαρκάτης

Μιχάλης Μαρκάτης

Αλέξης Σταυριανός

Αλέξης Σταυριανός

Κείμενο:

Reginald Rose

Μετάφραση/Σκηνοθεσία:

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική επεξεργασία:

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Νότης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά:

David Negrin

Κοστούμια:

Κική Μήλιου

Πρωτότυπη μουσική:

Γιώργος Περού

Κίνηση:

Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός Φωτισμών:

Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθοί σκηνοθέτη:

Μαγδαληνή Παλιούρα
Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Βοηθός ενδυματολόγου:

Δανάη Ανεζάκη

Φωτογραφίες/Trailer/Γραφιστική Επιμέλεια:

GRID FOX

Επικοινωνία:

Άντζυ Νομικού
PEAR PR

Παραγωγή:

A PRIORI

Χρήσιμες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8 -12 στο Γκάζι, τηλ: 210-3428650.

Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος της Δεθνούς Αμνηστίας.

Μέρος των εσόδων διατίθεται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα EKKNA.

Ακολουθήστε την σελίδα της παράστασης Οι 12 Ένορκοι και την επίσημη σελίδα της εταιρίας θεατρικών παραγωγών A PRIORI στο Facebook, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις θεατρικές μας δημιουργίες.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισητήριά σας στο Θέατρον Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα της Viva.

  

Και φτάσαμε αισίως στον 6ο μας χρόνο! Κανείς μας δεν περίμενε κάτι τέτοιο όταν πρωτοξεκινήσαμε πρόβες γι’ αυτό το υπέροχο έργο τον Αύγουστο του 2014. Ξεκινήσαμε με Αγάπη και Σεβασμό να δημιουργούμε, εκτιμώντας το έργο του Reginald Rose και θέλοντας να περάσουμε τα μηνύματά του στους θεατές και να γίνουμε ένα μ’ αυτούς.

Κι αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Σε κάθε παράσταση. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σε θέατρα, σε φυλακές, σε σχολεία, σε δήμους. Κάθε χρονιά σα να είναι η τελευταία μας! Η αγκαλιά του κόσμου ζεστή κι εμείς συνεχίζουμε να χαμογελάμε μετά από κάθε παράσταση, νιώθοντας ότι βάζουμε ένα λιθαράκι. Που; Στις ψυχές των θεατών που αναγκάζονται να έρθουν κι αυτοί αντιμέτωποι με τις συνειδήσεις τους.

Λένε: «ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ δεν είναι απλά μία παράσταση, είναι εμπειρία ζωής!» Το ίδιο είναι και για μένα! Σας ευχαριστώ όλους γι’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι!

Είπαν για την παράσταση:

Η παράσταση που έστησε η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη είναι άρτια, με συνεχή ροή και σαφή ζητούμενα από τους ηθοποιούς: έπρεπε να στήσουν μια ομάδα, με αντιθέσεις, στοιχεία συνοχής, με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων, με οργή, κατανόηση και πειθώ.

— Κάτια Σωτηρίου

Mytheatro.gr

Άρωμα κλασσικού θεάτρου σε ένα δικαστικό, κοινωνικό δράμα με διαχρονικά, επίκαιρα μηνύματα σε μια παράσταση με αγωνία και ένταση, ισορροπημένη σκηνοθετικά και με έναν εξαιρετικό θίασο, που καταφέρνει να συγκινεί και να προβληματίζει.

— Γιώργος Επιτροπάκης

Greekaffair.gr

Όλο το θεατρικό δρώμενο διαδραματίζεται σε συγκρουσιακό, αλληλοσπαρακτικό και κλειστοφοβικό σύμπαν, με έντονο το στοιχείο της διαλεκτικής, πράγμα που αφορά την αξιακή εμβέλεια του κειμένου όσο και την αβανταδόρικη σκηνοθετική ματιά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

— Ζωή Τόλη

Enetpress.gr

Τους αξίζουν πολλά πολλά μπράβο και τους ευχόμαστε να βρίσκονται στο θέατρο Αλκμήνη για άλλα πέντε τουλάχιστον χρόνια με συνεχείς sold out παραστάσεις!

— Μαίρη Ζαρακοβίτη

Noizy.gr

Με αριστοτεχνικό τρόπο ο ένας καθρεφτίζει τον εσωτερικό κόσμο των πολλών και δίνει ένα μάθημα βγαλμένο μέσα από τα βάθη του δικού τους είναι που αφορά τους ίδιους, τους θεατές, την κοινωνία ολόκληρη.

— Σωτηρία Κακαγιά

Cultrurenow.gr

Ο ρυθμός του έργου ήταν απόλυτα «σφιχτός», στον οποίο πολύτιμος αρωγός υπήρξε η πρωτότυπη μουσική επένδυση του Γιώργου Περού, περνώντας τον θεατή ξεκάθαρα από τη μία κατάσταση στην άλλη, παρακολουθώντας σταδιακά τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων…

— Μαρινέλλα Φρουζάκη

Theatromania.gr

Κατάφερε να κρατήσει το θεατή στην άκρη του καθίσματός του σχεδόν από την πρώτη στιγμή ως την τελευταία, χωρίς να ξεχειλώσει ή να κάνει κοιλιά, να τον διασκεδάσει και να τον προβληματίσει.

— Γιώργος Χριστόπουλος

Onlytheater.gr

Η απουσία του γυναικείου στοιχείου από την ομάδα των ενόρκων, εξαιτίας της εποχής που γράφτηκε το έργο, μετατρέπει την σκηνή σε ένα κλουβί με δώδεκα ανθρώπους που όσο περνά το κάθε λεπτό μεταμορφώνονται σε δώδεκα αρσενικά, σαρκοφάγα ζώα (ή μήπως το αντίστροφο;).

— Γιώργος Κοβός

Popaganda.gr

Καμία ''κοιλιά'' στη ροή του, καμία ατάκα που απλώς ''πέφτει'' χάμω, καμία περιττή κίνηση μέσα στο μουντό, μα ζεστό ταυτόχρονα - σα να κιτρίνισε από το πέρασμα του χρόνου - ντεκόρ της.

— Αντώνης Μποσκοϊτης

Lifo.gr

Για μένα η παράσταση αυτή είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί με λόγια γιατί αυτό που σου αφήνει είναι συναισθήματα. Οι ερμηνείες ήταν καταπληκτικές, οι ηθοποιοί ζούσαν τον ρόλο τους με μοναδικό τρόπο και αυτό είναι κάτι που το κοινό αισθάνθηκε.

— Σοφία Θρουβάλα

Kallitexnes.gr

Η επιτυχία έγκειται τόσο στην άκρως ισορροπημένη σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, που καταφέρνει να ενώσει σαν πλεκτό δώδεκα ανθρώπους επί σκηνής, όσο και στην ερμηνεία των ηθοποιών.

— Μαριάνθη Κουνιά

Parapolitika.gr

Μια μικρή σκηνή που χώρεσε μια ολόκληρη αίθουσα συσκέψεων και 12 ανθρώπους σε διαρκή κίνηση. Τα κοστούμια εποχής, η πρωτότυπη μουσική και οι φωτισμοί και η δραματουργική επεξεργασία συνθέτουν έναν πίνακα εξαιρετικής αισθητικής.

— Έλενα Χατζοπούλου

Sinwebradio.gr

Οι θεατές κάλεσαν τους ηθοποιούς πολλές φορές στη σκηνή, στο τέλος της βραδιάς, και το άξιζαν, οπότε και δικαιολογημένα τα συνεχή sold-out, από την αρχή ανεβάσματος μέχρι τώρα.

— Νίκος Μπατσικανής

Palmografos.gr

Φεύγοντας σκεφτόμουν ότι το βάρος της ευθύνης που φέρνουμε όταν αποφασίζουμε κάτι, είναι καθοριστικό. Οι 12 ΕΝΟΡΚΟΙ θα καταφέρουν να σας μιλήσουν και να σας πείσουν γι’ αυτό.

— Γιώργος Νικολαΐδης

Checkinart.gr

Είναι ατμοσφαιρική, έχει σασπένς και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Οι θεατές είναι μέσα στην αίθουσα των ενόρκων και αποτελούν κομμάτι της υπόθεσης.

— Γιώτα Δημητριάδη

Texnes-plus.gr

“Κεκλεισμένων των θυρών, συναντάμε τους 12 ενόρκους που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα”. Οι δώδεκα ένορκοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

— Ελένη Αναγνωστοπούλου

Tritokoudouni.gr